BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort urodzinowy przygotowany z ozdobami z papieru ryżowego. Niestety ozdoby nie do zjedzenia, ale jako dekoracja tortu to super sprawa. Polecam.

Tort urodzinowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort urodzinowy

 

  • Biszkopt jasny:
  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki ( można mniej ),
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta

 

  • Krem czekoladowy:
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • czekolady deserowe 200 g,
  • czekolady mleczne 200 g,
  • śmietanka śnieżka 2 op,

 

 

  • Poncz:
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • woda ciepła 1/2 szkl,
  • koraliki cukrowe i posypka cukrowa,

 

  • Ozdoby z papieru ryżowego;
  • papier ryżowy kilka sztuk,
  • mata silikonowa,
  • woda ,
  • barwniki spożywcze,

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Biszkopt upieczony według tego przepisu; oto link

https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Poncz;

Cukier puder wymieszać w ciepłej wodzie , dodać sok z cytryny.

Krem czekoladowy przygotowany według tego przepisu; oto link

https://gotujmy.pl/pyszny-krem-czekoladowy,przepisy-kremy-przepis,271000.html

Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy nasączyć ponczem. Spodni blat ułożyć na paterze posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć i rozsmarować część kremu czekoladowego, nałożyć drugi blat i zrobić to samo, nałożyć trzeci ostatni blat. Boki tortu wysmarować kremem czekoladowym, a górę oblać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Udekorować posypkami cukrowymi i cukrowymi koralikami.

Górę dodatkowo udekorować ozdobami z papieru ryżowego.

Ozdoby z papieru ryżowego;

Do większej miski niż średnica papieru ryżowego nalać zimnej lub letniej wody. Do wody dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać (im więcej dodamy barwnika tym otrzymamy ładniejszy kolor dekoracji, w zależności jaki kolor chcemy uzyskać).

Do miski z wodą włożyć jeden papier ryżowy, chwilę poczekać aż papier zmięknie, wyjąć go z wody na rozłożona matę silikonową albo na papier do pieczenia i uformować kształty jakie chcemy otrzymać.

Chwycić ręką za brzeg papieru ryżowego i przeciągnąć go po macie tworząc wachlarz lub liść, końcówki papieru możemy zawinąć na wykałaczki.

Papier do pieczenia można pognieść w rękach, aby był nierówny i ułożyć na nim namoczony papier ryżowy, uzyskamy wtedy różne wzory dekoracji.

W zależności jakie dekoracje, o jakich kształtach chcemy uzyskać, możemy wkładać mokry papier do szklanek i formować itp.

Pozostawić do wyschnięcia na noc.



Rada;

Ja przygotowuję takie ozdoby wcześniej, a później tylko wyjmuję i gotowe.

Ozdoby można przechowywać w suchym miejscu dosyć długo tylko zabezpieczyć przed kurzem.
Urodzinowy tort
Biszkopt po upieczeniu gotowy do dekorowania
Urodzinowy tort
Pyszny krem do przełożenia blatów tortowych gotowy