Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Biszkopt upieczony według tego przepisu; oto link
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Poncz;
Cukier puder wymieszać w ciepłej wodzie , dodać sok z cytryny.
Krem czekoladowy przygotowany według tego przepisu; oto link
https://gotujmy.pl/pyszny-krem-czekoladowy,przepisy-kremy-przepis,271000.html
Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy nasączyć ponczem. Spodni blat ułożyć na paterze posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć i rozsmarować część kremu czekoladowego, nałożyć drugi blat i zrobić to samo, nałożyć trzeci ostatni blat. Boki tortu wysmarować kremem czekoladowym, a górę oblać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Udekorować posypkami cukrowymi i cukrowymi koralikami.
Górę dodatkowo udekorować ozdobami z papieru ryżowego.
Ozdoby z papieru ryżowego;
Do większej miski niż średnica papieru ryżowego nalać zimnej lub letniej wody. Do wody dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać (im więcej dodamy barwnika tym otrzymamy ładniejszy kolor dekoracji, w zależności jaki kolor chcemy uzyskać).
Do miski z wodą włożyć jeden papier ryżowy, chwilę poczekać aż papier zmięknie, wyjąć go z wody na rozłożona matę silikonową albo na papier do pieczenia i uformować kształty jakie chcemy otrzymać.
Chwycić ręką za brzeg papieru ryżowego i przeciągnąć go po macie tworząc wachlarz lub liść, końcówki papieru możemy zawinąć na wykałaczki.
Papier do pieczenia można pognieść w rękach, aby był nierówny i ułożyć na nim namoczony papier ryżowy, uzyskamy wtedy różne wzory dekoracji.
W zależności jakie dekoracje, o jakich kształtach chcemy uzyskać, możemy wkładać mokry papier do szklanek i formować itp.
Pozostawić do wyschnięcia na noc.
Rada;
Ja przygotowuję takie ozdoby wcześniej, a później tylko wyjmuję i gotowe.
Ozdoby można przechowywać w suchym miejscu dosyć długo tylko zabezpieczyć przed kurzem.
Biszkopt upieczony według tego przepisu; oto link
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Poncz;
Cukier puder wymieszać w ciepłej wodzie , dodać sok z cytryny.
Krem czekoladowy przygotowany według tego przepisu; oto link
https://gotujmy.pl/pyszny-krem-czekoladowy,przepisy-kremy-przepis,271000.html
Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy nasączyć ponczem. Spodni blat ułożyć na paterze posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć i rozsmarować część kremu czekoladowego, nałożyć drugi blat i zrobić to samo, nałożyć trzeci ostatni blat. Boki tortu wysmarować kremem czekoladowym, a górę oblać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Udekorować posypkami cukrowymi i cukrowymi koralikami.
Górę dodatkowo udekorować ozdobami z papieru ryżowego.
Ozdoby z papieru ryżowego;
Do większej miski niż średnica papieru ryżowego nalać zimnej lub letniej wody. Do wody dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać (im więcej dodamy barwnika tym otrzymamy ładniejszy kolor dekoracji, w zależności jaki kolor chcemy uzyskać).
Do miski z wodą włożyć jeden papier ryżowy, chwilę poczekać aż papier zmięknie, wyjąć go z wody na rozłożona matę silikonową albo na papier do pieczenia i uformować kształty jakie chcemy otrzymać.
Chwycić ręką za brzeg papieru ryżowego i przeciągnąć go po macie tworząc wachlarz lub liść, końcówki papieru możemy zawinąć na wykałaczki.
Papier do pieczenia można pognieść w rękach, aby był nierówny i ułożyć na nim namoczony papier ryżowy, uzyskamy wtedy różne wzory dekoracji.
W zależności jakie dekoracje, o jakich kształtach chcemy uzyskać, możemy wkładać mokry papier do szklanek i formować itp.
Pozostawić do wyschnięcia na noc.
Rada;
Ja przygotowuję takie ozdoby wcześniej, a później tylko wyjmuję i gotowe.
Ozdoby można przechowywać w suchym miejscu dosyć długo tylko zabezpieczyć przed kurzem.