Sposób przygotowania:
Uszka do barszczu
1. Umyj grzyby i mocz je w małej ilości wody ok. 20 minut. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na oleju na jasnozłoty kolor.
2. Odcedź i zmiel grzyby. Połącz z cebulą, dolej ocet balsamiczny i smaż, aż płyn odparuje. Dopraw.
3. Wsyp mąkę do miski, posól, wlej większą część wody i olej. Wymieszaj, rozcierając łyżką grudki. Jeśli trzeba, dolewaj po łyżce wody. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 10–15 minut.
4. Rozwałkuj cienko ciasto i krój je na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy nakładaj farsz, składaj po przekątnej, zlepiając brzegi, a następnie przeciwległe rogi.
5. Układaj uszka na posypanej mąką bezglutenową ściereczce i przykryj, aby nie obeschły. Wrzucaj na osolony wrzątek. Wyjmij, gdy wypłyną.
VITA RADZI:
- Uszka możesz upiec w piekarniku jak paszteciki (przedtem posmaruj je jajkiem).
- Mąka bezglutenowa własnej roboty – zamiast kupować gotową, wymieszaj w równych proporcjach mąkę z tapioki, skrobię ziemniaczaną i mąkę ryżową. Z dodatkiem ciepłej wody, wyjdzie elastyczne, gładkie ciasto.
2. Odcedź i zmiel grzyby. Połącz z cebulą, dolej ocet balsamiczny i smaż, aż płyn odparuje. Dopraw.
3. Wsyp mąkę do miski, posól, wlej większą część wody i olej. Wymieszaj, rozcierając łyżką grudki. Jeśli trzeba, dolewaj po łyżce wody. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 10–15 minut.
4. Rozwałkuj cienko ciasto i krój je na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy nakładaj farsz, składaj po przekątnej, zlepiając brzegi, a następnie przeciwległe rogi.
5. Układaj uszka na posypanej mąką bezglutenową ściereczce i przykryj, aby nie obeschły. Wrzucaj na osolony wrzątek. Wyjmij, gdy wypłyną.
VITA RADZI:
- Uszka możesz upiec w piekarniku jak paszteciki (przedtem posmaruj je jajkiem).
- Mąka bezglutenowa własnej roboty – zamiast kupować gotową, wymieszaj w równych proporcjach mąkę z tapioki, skrobię ziemniaczaną i mąkę ryżową. Z dodatkiem ciepłej wody, wyjdzie elastyczne, gładkie ciasto.