VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Uszka do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowując samodzielnie uszka masz pewność, jakie składniki zostały użyte. Okazuje się, że nawet ten popularny, świąteczny dodatek można przygotować w nieco zdrowszej wersji!

Uszka do barszczu

Składniki:

Uszka do barszczu

Ciasto

  • szklanka mąki bezglutenowej
  • łyżka oleju
  • szklanka bardzo gorącej wody
  • sól

Farsz

  • 6 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pół łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Uszka do barszczu
1. Umyj grzyby i mocz je w małej ilości wody ok. 20 minut. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na oleju na jasnozłoty kolor.

2. Odcedź i zmiel grzyby. Połącz z cebulą, dolej ocet balsamiczny i smaż, aż płyn odparuje. Dopraw.

3. Wsyp mąkę do miski, posól, wlej większą część wody i olej. Wymieszaj, rozcierając łyżką grudki. Jeśli trzeba, dolewaj po łyżce wody. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 10–15 minut.

4. Rozwałkuj cienko ciasto i krój je na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy nakładaj farsz, składaj po przekątnej, zlepiając brzegi, a następnie przeciwległe rogi.

5. Układaj uszka na posypanej mąką bezglutenową ściereczce i przykryj, aby nie obeschły. Wrzucaj na osolony wrzątek. Wyjmij, gdy wypłyną.

VITA RADZI:
- Uszka możesz upiec w piekarniku jak paszteciki (przedtem posmaruj je jajkiem).
- Mąka bezglutenowa własnej roboty – zamiast kupować gotową, wymieszaj w równych proporcjach mąkę z tapioki, skrobię ziemniaczaną i mąkę ryżową. Z dodatkiem ciepłej wody, wyjdzie elastyczne, gładkie ciasto.