Sposób przygotowania:
Kutia ryżowa (wersja fit)
1. Ugotuj ryż w szklance wrzącej wody z łyżką oleju – ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ciepły wymieszaj z miodem.
2. Sparz mak i ugotuj go na małym ogniu pod przykryciem, tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Odcedź i zmiel (najlepiej 2-3 razy). Wymieszaj z ryżem.
3. Umyj, osącz i posiekaj orzechy. Rodzynki umyj, osącz. Obierz i posiekaj figi. Skórkę pomarańczową drobno pokrój. Do ryżu z miodem i makiem dodaj orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
4. Wymieszaj lekko całość i odstaw na noc do lodówki. Przełóż do salaterki i udekoruj płatkami migdałów oraz pestkami granatu.
RADA VITY:
- Zamiast pestek granatu możesz dodać plasterków pomarańczy.
- Wybieraj ryż brązowy. Tak jak biały jest zbożem bezglutenowym, ale ma od niego nawet 9 razy więcej magnezu.
2. Sparz mak i ugotuj go na małym ogniu pod przykryciem, tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Odcedź i zmiel (najlepiej 2-3 razy). Wymieszaj z ryżem.
3. Umyj, osącz i posiekaj orzechy. Rodzynki umyj, osącz. Obierz i posiekaj figi. Skórkę pomarańczową drobno pokrój. Do ryżu z miodem i makiem dodaj orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
4. Wymieszaj lekko całość i odstaw na noc do lodówki. Przełóż do salaterki i udekoruj płatkami migdałów oraz pestkami granatu.
RADA VITY:
- Zamiast pestek granatu możesz dodać plasterków pomarańczy.
- Wybieraj ryż brązowy. Tak jak biały jest zbożem bezglutenowym, ale ma od niego nawet 9 razy więcej magnezu.