Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Uszka z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne uszka przygotowane z suszonych grzybów. Najlepiej smakują z dodatkiem czerwonego barszczyku.

Uszka z grzybami

Składniki:

Uszka z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami
Grzyby płuczemy i moczymy w ciepłej wodzie. Następnie wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez godzinę. Odcedzamy i mielimy je w maszynce. Przyprawiamy grzyby solą i dużą ilością pieprzu, dodajemy żółtko. Mieszamy farsz.

Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody.

Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy krążki literatką. Nakładamy łyżką farsz i formujemy uszka.

Gotujemy uszka we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.