Sposób przygotowania:
Uszka z grzybami
Grzyby płuczemy i moczymy w ciepłej wodzie. Następnie wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez godzinę. Odcedzamy i mielimy je w maszynce. Przyprawiamy grzyby solą i dużą ilością pieprzu, dodajemy żółtko. Mieszamy farsz.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody.
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy krążki literatką. Nakładamy łyżką farsz i formujemy uszka.
Gotujemy uszka we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody.
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy krążki literatką. Nakładamy łyżką farsz i formujemy uszka.
Gotujemy uszka we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.