Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Uszka z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uszka z suszonymi grzybami z dodatkiem pieczarek są wyśmienite. Mus z dyni dodany do ciasta nadaje pięknego koloru.

Uszka z grzybami

Składniki:

Uszka z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami

ETAP 1:

Uszka z grzybami
Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto.

Do ciepłej wody dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, mus z dyni, połączyć z ciepłą wodą, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.

ETAP 2:

Uszka z grzybami
Z pieczarek, cebuli i suszonych grzybów przygotować nadzienie do pierogów.

Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zamoczyć na 2-3 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wody, drobno posiekać. ( wywar z grzybów można wykorzystać do przygotowania zupy). Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać pieczarki i posiekane suszone grzyby, smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić.

ETAP 3:

Uszka z grzybami
Na przygotowane krążki z ciasta włożyć farsz.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję grzybów.

ETAP 4:

Uszka z grzybami
Krążki ciasta należy bardzo dokładnie zlepić.

Krążki ciasta złożyć na pół, dokładnie zlepić dociskając widelcem.c

ETAP 5:

Uszka z grzybami

Na palcu zawinąć powstałe rożki i razem zlepić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wlać łyżkę oleju, stopniowo wrzucać uszka, delikatnie zamieszać i gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.