Sposób przygotowania:
Szybkie uszka z grzybami
Grzyby suszone zalać gorącą wodą , pozostawić na kilka godzin pod przykryciem, ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w pióra i usmażyć razem z pieczarkami na oleju.
Gdy ostygną razem z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa na największym sitku.
Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na mniejsze części. Rozwałkować cienko na wielkość formy, obsypać mąką.
Ciasto ułożyć na formie obsypanej mąką.Za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz w zagłębienie. Przykryć drugim krążkiem ciasta i rozwałkować , do momentu aż uszka oddzielą się od siebie.
Formę z uszkami odwrócić ,lekko uderzając o stolnicę wysypujemy uszka na stolnicę.
Przełożyć na tacę wysypaną mąką. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty.
Gdy ostygną razem z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa na największym sitku.
Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na mniejsze części. Rozwałkować cienko na wielkość formy, obsypać mąką.
Ciasto ułożyć na formie obsypanej mąką.Za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz w zagłębienie. Przykryć drugim krążkiem ciasta i rozwałkować , do momentu aż uszka oddzielą się od siebie.
Formę z uszkami odwrócić ,lekko uderzając o stolnicę wysypujemy uszka na stolnicę.
Przełożyć na tacę wysypaną mąką. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty.