Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Uszka z grzybami 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne uszka z grzybkami podajemy zazwyczaj z barszczem czerwonym.

Uszka z grzybami 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Uszka z grzybami 4

 

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami 4
Z mąki, letniej wody, jaja i soli zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować, literatką wyciąć kółka. Grzyby dokładnie umyć, oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej grzyby, podlać szklanką wody. Dodać kostkę grzybową. Dusić pod przykryciem do miękkości, aż wyparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem. Uduszone grzyby ostudzić. Ponownie drobniutko pokroić. Na każde kółko z ciasta nakładać po troszku farszu. Zlepić brzegi, a potem przeciwległe boki, aby powstały uszka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podawać z barszczem czerwonym.
Uszka z grzybami 4
Z mąki, wody, jajka i soli wyrobić jednolite ciasto.
Uszka z grzybami 4
Grzyby udusić, ostudzić, a potem drobno pokroić.
Uszka z grzybami 4
Uduszonymi grzybami napełniać przygotowane kółka wycięte z ciasta.