Sposób przygotowania:
Uszka z kapustą i grzybamifarsz
Grzyby suszone namoczyć i zostawić na całą noc w wodzie. Następnego dnia rano ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, ale wody z ich gotowania nie wylewać, ale zalać nią kapustę kiszoną. Kapustę kiszoną poszatkować i włożyć do garnka. Kapusty nie płukać.
Gotowałam do miękkości, czyli ok. 30-40 minut. Po tym czasie do kapusty dodać ugotowane i pokrojone jak najdrobniej grzyby. Wszystko dusić jeszcze ok. 15 min, odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać ok. 4 łyżki oleju i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Cebulę dołożyć do kapusty, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
ciasto
Do dużej miski wsypać mąkę, szczyptę soli i olej. Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą wodę i jednocześnie mieszać składniki łyżką.
Pozostawić na kilka minut i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 10-15 minut by odpoczęło. Następnie podzielić na plastry. Każdy plaster rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm.
Z ciasta foremką lub kieliszkiem wycinać krążki. Na środek ciasta kłaść trochę farszu i sklejać brzegi jak na pierogi. Następnie obydwa brzegi pierożka sklejać ze sobą tworząc uszko.
Nastawić wodę w dużym garnku. Zagotować, posolić i wrzucać uszka. Uszka gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć na półmisek i rozłożyć żeby się nie posklejały.