Sposób przygotowania:
Uszka z kapustą i grzybami
Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody.
Grzyby i kapustę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy dość cienko, podsypujemy mąką i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy małe kółka .Na każde kółeczko nakładamy trochę farszu. Każde kółko składamy na pół i dociskamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce. Gotowe uszka układamy na tacy wysypanej mąką.
Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. uszka podajemy z barszczem czerwonym.
Grzyby i kapustę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy dość cienko, podsypujemy mąką i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy małe kółka .Na każde kółeczko nakładamy trochę farszu. Każde kółko składamy na pół i dociskamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce. Gotowe uszka układamy na tacy wysypanej mąką.
Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. uszka podajemy z barszczem czerwonym.