bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Uszka z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uszka wymagają trochę pracy, ale warto, są idealne bo barszczu na wigilijny stół lub na piątkowy obiad.

Uszka z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z kapustą i grzybami

 

  • Farsz:

 

  • 1 kilogram kapusty kiszonej

 

 

  • 2 cebule

 

 

  • olej

 

  • Ciasto:

 

 

  • 2 szklanki ciepłej wody

 

 

  • 1/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą i grzybami
Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody.

Grzyby i kapustę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem z podanych składników zagniatamy ciasto.

Ciasto wałkujemy dość cienko, podsypujemy mąką i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy małe kółka .Na każde kółeczko nakładamy trochę farszu. Każde kółko składamy na pół i dociskamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce. Gotowe uszka układamy na tacy wysypanej mąką.

Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. uszka podajemy z barszczem czerwonym.
Uszka z kapustą i grzybami
Jest przy nich trochę zabawy ale warto, są bardzo smaczne.
Uszka z kapustą i grzybami
Ciasto wałkujemy, kieliszkiem wycinamy krążki.
Uszka z kapustą i grzybami
Uszka zlepiamy, układamy na tacy wysypanej mąką.
Uszka z kapustą i grzybami
Uszka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Tagi:

kapusta