Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Uszka z kapustą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uszka najlepiej czują się w towarzystwie czerwonego barszczu.

Uszka z kapustą i mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Uszka z kapustą i mięsem

 

  • 3 szkl mąka,
  • 1 szt jajko,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 1/2 szkl woda,
  • 1/2 szt kapusta,
  • 30 dag mięso gotowane,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżka smalec,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą i mięsem
Z mąki, jajka, mleka i gorącej wody zagnieść ciasto. Kapustę ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać smalec, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Gotowane mięso przemielić przez maszynkę. Ugotowaną kapustę bardzo drobno posiekać. Mięso i kapustę połączyć z cebulą, przyprawić do smaku, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować, pokroić na kwadraty, na środek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać uszka. Gotować w osolonej wodzie, 5-7 minut od wypłynięcia na wierzch.
Uszka z kapustą i mięsem
Etap 1
Uszka z kapustą i mięsem
Etap 2