Sposób przygotowania:
Uszka z prawdziwkami
Farsz: Prawdziwki moczyć w wodzie przez 1h. Po tym czasie ugotować ich w tej samej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić (wywar z grzybów użyć do barszczu grzybowego). Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Grzybki wraz z cebulką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy grzybowej dodać bułkę tartą oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko, sól oraz gorącą wodę (wody użyć tyle ile zabierze mąka). Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie rozwałkować dość cienko i wykrawać małe kwadraciki. Na każdy kwadracik nakładać małą porcję farszu i zlepiać małe pierożki, które następnie na palcu zlepiać w uszko. Ulepione uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę z 1 łyżką oleju i gotować 1 min od wypłynięcia uszek na wierzch. Uszka odcedzić i podawać z czerwonym barszczem.
Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko, sól oraz gorącą wodę (wody użyć tyle ile zabierze mąka). Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie rozwałkować dość cienko i wykrawać małe kwadraciki. Na każdy kwadracik nakładać małą porcję farszu i zlepiać małe pierożki, które następnie na palcu zlepiać w uszko. Ulepione uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę z 1 łyżką oleju i gotować 1 min od wypłynięcia uszek na wierzch. Uszka odcedzić i podawać z czerwonym barszczem.