Sposób przygotowania:
Uszka z mięsem wg bogusi
Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju, wszystko razem mielimy na drobnym sitku.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy dość cienko na wielkość formy, obsypujemy mąką. Z farszu robimy małe kulki i wtykamy w zagłębienia.
Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i wałkujemy , do momentu aż uszka oddzielą się od siebie. Formę z uszkami odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wysypujemy uszka na stolnicę.
Przekładamy na tacę wysypaną mąką. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy dość cienko na wielkość formy, obsypujemy mąką. Z farszu robimy małe kulki i wtykamy w zagłębienia.
Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i wałkujemy , do momentu aż uszka oddzielą się od siebie. Formę z uszkami odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wysypujemy uszka na stolnicę.
Przekładamy na tacę wysypaną mąką. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty.