bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Uszka z mięsem wg bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Takie uszka przyrządzam często na święta Bożego Narodzenia, podaję je z barszczem czerwonym. Polecam.

Uszka z mięsem wg bogusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z mięsem wg bogusi

 

  • Farsz:

 

  • 1,2 kilograma wołowiny

 

  • 1,2 kilograma łopatki wieprzowej

 

  • 2 cebule

 

 

 

  • Ciasto:

 

 

  • 2 szklanki ciepłej wody

 

 

  • 1/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Uszka z mięsem wg bogusi
Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju, wszystko razem mielimy na drobnym sitku.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy dość cienko na wielkość formy, obsypujemy mąką. Z farszu robimy małe kulki i wtykamy w zagłębienia.

Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i wałkujemy , do momentu aż uszka oddzielą się od siebie. Formę z uszkami odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wysypujemy uszka na stolnicę.

Przekładamy na tacę wysypaną mąką. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty.
•	Uszka z mięsem
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
•	Uszka z mięsem
Ciasto wałkujemy, układamy na formie do uszek.
•	Uszka z mięsem
Przykrywamy drugim plackiem, mocno wałkujemy.
•	Uszka z mięsem
Uszka gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.