Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Uszka z kapustą, grzybami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uszka z kapustą, mięsem i grzybami są bardzo smaczne

Uszka z kapustą, grzybami i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z kapustą, grzybami i mięsem

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg kapusty młodej
  • 30 dag gotowanego mięsa
  • 1-2 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa maggi w płynie

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą, grzybami i mięsem
Grzyby zamoczyć poprzedniego dnia, następnie ugotować, ostudzić, posiekać. Ugotowane mięso przemielić w maszynce. Kapustę włożyć do wrzącej wody i ugotować, odcedzić, drobno posiekać. Cebulę zeszklić na smalcu. Do cebuli wsypać kapustę, grzyby, mięso, wymieszać, przyprawić do smaku, podsmażyć około 5-10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać olej, jajko, gorącą wodę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 3 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane stopionym wędzonym boczkiem.
Uszka z kapustą, grzybami i mięsem
Z takim farszem można robić krokiety, pierogi lub podawać z makaronem
Uszka z kapustą, grzybami i mięsem
Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto
Uszka z kapustą, grzybami i mięsem
Ciasto rozwałkować i małą szklanką wycinać krążki
Uszka z kapustą, grzybami i mięsem
Nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi