Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Vol au vent z waniliowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Małe, delikatne i pyszne bankietowe ciasteczka z ciasta francuskiego, wypełnione aromatycznym waniliowym kremem angielskim.

Vol au vent z waniliowym kremem

Składniki:

Vol au vent z waniliowym kremem

 

  • płat cista francuskiego
  • 150ml mleka
  • 100ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • laska wanilii
  • dekoracje cukiernicze

Sposób przygotowania:

Vol au vent z waniliowym kremem
Z ciasta francuskiego wytnij 10 krążków i 10 pierścieni tej samej średnicy, do każdego krążka przyklej po jednym pierścieniu, ciastka piecz w 180stop przez 25min.

W rondelku zagotuj mleko, śmietankę i wanilię, żółtka utrzyj z cukrem i mąką a potem zalej je gorącym mlekiem, masę mleczno-jajową przelej ponownie do rondelka i zagotuj.

Jeszcze ciepłym kremem napełń ciasteczka po czym odstaw je do ostudzenia, udekoruj wedle uznania.