czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Wafel z domowym kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedyś nie było kajmaku w puszkach, ale domowy przygotowuje się równie prosto i jest o niebo lepszy :)

Wafel z domowym kajmakiem

Składniki:

Wafel z domowym kajmakiem

 

  • 1 opakowanie wafli tortowych
  • 4 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kostka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Wafel z domowym kajmakiem
Do garnka wlać mleko, zagotować, wsypać cukier i cukier waniliowy.

Całość gotować na bardzo małym małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Trzeba się uzbroić w cierpliwość, zajmuje to około 3 godzin.

Kajmak zdjąć z ognia i dodać margarynę, wymieszać w jej rozpuszczenia. Masę odstawić do wystudzenia i zimną rozsmarować na waflach.

Wafla docisnąć czymś ciężkim i odstawić na kilka godzin. Smacznego :)

Tagi:

wafelki