aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wafel z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny wafel z aksamitnie delikatnym kremem i aromatycznym dżemem truskawkowym , a wszystko oblane polewą czekoladową.

Wafel z dżemem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafel z dżemem truskawkowym

 

  • 1 margaryna
  • mleka
  • cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 dżem truskawkowy
  • 2 wafle okrągłe
  • ¼ czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Wafel z dżemem truskawkowym
Do garnka wkładamy margarynę, dosypujemy cukier i dolewamy mleko (6 łyżek zostawiamy). Do kubka wlewamy pozostawione mleko i wsypujemy kakao, całość dokładnie mieszamy aby kakao rozpuściło się w mleku(wówczas w masie nie będzie grudek). Wlewamy go do garnka w pozostałymi składnikami. Garnek stawiamy na gazie i ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników, co jakiś czas mieszając. Zestawiamy z gazu i zostawiamy do ostygnięcia, następnie dosypujemy partiami mleko w proszku i dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Gotową masą przekładamy wafle, co drugi krążek smarujemy dżemem truskawkowym. Gotowe wafle wkładamy do lodówki, w tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną polewamy wierzch naszego wafla i ponownie wkładamy do lodówki. Jak polewa czekoladowa zastygnie, wówczas możemy rozkoszować podniebienie naszym waflem.
Wafel z dżemem truskawkowym
W garnku rozpuszczamy margarynę z mlekiem i cukrem. Dodajemy rozmieszane w odrobinie mleka kakao. Mieszamy do połączenia składników.
Wafel z dżemem truskawkowym
Gdy masa przestygnie, dodajemy mleko w proszku i dokładnie je ucieramy.
Wafel z dżemem truskawkowym
Wafla smarujemy masą i dżemem truskawkowym.
Wafel z dżemem truskawkowym
Wierzch wafla polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Tagi:

czekolada