lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wafle maślano- kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 14

No to dziś znowu smaki dzieciństwa, tym razem z inną masą. Wafle wyszły jakby soczyste, uwielbiam je i moja rodzina też.

Wafle maślano- kajmakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafle maślano- kajmakowe

Składniki :

  • andruty 5 szt

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • cukier puder 150 g

 

  • kajmak z małej puszki ( dałam na oko większą cześć puszki)

 

  • wódka 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Wafle maślano- kajmakowe

Krok 1

Miksuje miękkie masło na puch, dodaje cukier puder( wsypuje go łyżką). Dodaje dwie łyżki wódki ( by się krem nie zważył). Kiedy mam już ubite masło z cukrem pudrem i alkoholem, dodaje po łyżce kajmak i miksuje( smakuje w międzyczasie czy ma odpowiedni już smak).

Wstawiam na 30 minut do lodówki aby masa się schłodziła.

Krok 2

Schłodzoną masę wyjmuje z lodówki i smaruje wafle warstwa po warstwie. Przyciskam wafle deską i stawiam jeszcze coś na nich i tak zostawiam na 12 godzin.

Najlepiej na wieczór robić, rano można je pokroić.Ma się wrażenie że wale są soczyste.

Wafle maślano- kajmakowe
Miksuje miękkie masło na puch, dodaje cukier puder( wsypuje go łyżką).
Wafle maślano- kajmakowe
Schłodzoną masę wyjmuje z lodówki i smaruje wafle warstwa po warstwie.
Wafle maślano- kajmakowe
Przyciskam wafle deską i stawiam jeszcze coś na nich i tak zostawiam na 12 godzin.
Wafle maślano- kajmakowe
Najlepiej na wieczór robić, rano można je pokroić. Ma się wrażenie że wafle są soczyste.