Sposób przygotowania:
Mini rogaliki drożdżowe z czekoladąETAP 1:
Mleko podgrzewam, w ciepłym rozcieram drożdże, dodaję cukier, mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować.
Żółtka ucieram z cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam, studzę, również dodaję do zaczyny.
Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto.
Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając w nie dłonią i rozwałkowuję na kształt prostokąta.
Kroję na pasy,
ETAP 2:
a każdy pas kroję na trójkąty.
ETAP 3:
Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.
ETAP 4:
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły.
Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 min.
ETAP 5:
Ładnie zrumienione wyjmuję, odstawiam by nieco przestygły i posypuję cukrem pudrem
ETAP 6:
Żelatynę zalewam odrobiną wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Resztę składników na czekoladę przekładam do rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą.
Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia. Studzę całkowicie, aż stężeje.