luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 45
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Te rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły, do pracy lub na piknik, który już niedługo rozpoczniemy. Polecam.

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą

Składniki:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą

Na ciasto

Na nadzienie czekoladowe

Sposób przygotowania:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą


ETAP 1:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i kroję na pasy

Mleko podgrzewam, w ciepłym rozcieram drożdże, dodaję cukier, mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować.

Żółtka ucieram z cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam, studzę, również dodaję do zaczyny.

Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto.

Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając w nie dłonią i rozwałkowuję na kształt prostokąta.

Kroję na pasy,

ETAP 2:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą
Każdy z pasów dzielę na trójkąty równej wielkości

a każdy pas kroję na trójkąty.

ETAP 3:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą
Na każdym trójkącie nakładam po łyżeczce nadzienia

Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.

ETAP 4:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą
Zwinięte rogaliki odstawiam by podwoiły swą objętość

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły.

Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 min.

ETAP 5:

Mini rogaliki drożdżowe z czekoladą
Upieczone i przestudzone posypuję cukrem pudrem

Ładnie zrumienione wyjmuję, odstawiam by nieco przestygły i posypuję cukrem pudrem

ETAP 6:

Żelatynę zalewam odrobiną wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Resztę składników na czekoladę przekładam do rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą.

Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia. Studzę całkowicie, aż stężeje.


Tagi:

rogaliki