Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

wafle z masą budyniową i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne wafle przełożone masą budyniową

wafle z masą budyniową i polewą

Składniki:

wafle z masą budyniową i polewą

 

  • opakowanie wafli( andrut )
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukry
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki
  • pszennej
  • żółtko
  • 200 g margaryny
  • 150 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

wafle z masą budyniową i polewą
Półtora szklanki mleka wlać do rondelka , wsypać 3/4 cukry do mleka, cukier waniliowy oraz włożyć 200 g margarynę. Zagotowujemy mleko wraz z cukrem i margaryną. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, dodajemy jedno żółtko, łyżkę mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej i wszystko ze sobą rozrabiamy najlepiej trzepaczką. Do gotującego mleka dodajemy masę budyniową i mieszamy dokładnie i energicznie :) Jeżeli powstaną grudki nie należy się martwić, wtedy masę dajemy przez sitko. Wtedy pozbędziemy się ich . Nasze andruty przekładamy masą budyniową. Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli. Na sam wierzch wafla polewamy roztopioną czekoladę. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego

Tagi:

czekolada