misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Walentynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tymi ciasteczkami zaczarujecie serce ukochanej osoby

Walentynki

Składniki:

Walentynki

 

  • 1 kostka masła (20 dkg)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • barwnik czerwony

Sposób przygotowania:

Walentynki
Masło wyjąć z lodówki na co najmniej 2 godziny. Gdy będzie już miękkie utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać całe jajko i aromat. Przesianą mąkę dodać do utartego masła i wyrobić ciasto. Na końcu dodać barwnik. W zależności od uzytego barwnika należy dodać tyle by ciasto miało ładny czerwony kolor. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać foremką serduszka i układać na blasze. Piec 6-7 minut w temp. 170 C. Ciasteczka nie powinny się zarumienić gdyż będą twarde. Studzić na kratce. Smacznego!!