Sposób przygotowania:
Walentynkowe ciasto
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Mąką mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 15-20 minut w 180 ˚ C. Gotowy biszkopt wyjmujemy. Blaszkę keksową wykładamy papierem. W jej środek wkładamy upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze. Pozostawiamy do ostygnięcia.
GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (Dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca). Przestudzoną galaretkę przelewamy do 3 kubków. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy jest już gotowa delikatnie wyjmujemy ją z kubków i foremką w kształcie serca wycinamy 3 słupki. Pozostałą po wycięciu galaretkę ponownie rozpuściłam, pozostawiłam do zastygnięcia i wykorzystałam do dekoracji.
ŚMIETANKA I WYKOŃCZENIE: • 6 łyżeczek żelatyny, Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, a następnie żelatynę. Dokładnie miksujemy całość. Połowę śmietanki wylewamy na dno wyłożonego biszkoptu. Układamy na niej koło siebie 3 galaretkowe słupki. Zalewamy całość pozostałą ilością śmietanki. Ta czynność jest chyba najtrudniejsza, gdyż śmietanka szybko tężeje, więc trzeba wykonywać ją szybko. Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę. Gotowe ciasto dekorujemy dowolnie. Podajemy.
GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (Dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca). Przestudzoną galaretkę przelewamy do 3 kubków. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy jest już gotowa delikatnie wyjmujemy ją z kubków i foremką w kształcie serca wycinamy 3 słupki. Pozostałą po wycięciu galaretkę ponownie rozpuściłam, pozostawiłam do zastygnięcia i wykorzystałam do dekoracji.
ŚMIETANKA I WYKOŃCZENIE: • 6 łyżeczek żelatyny, Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, a następnie żelatynę. Dokładnie miksujemy całość. Połowę śmietanki wylewamy na dno wyłożonego biszkoptu. Układamy na niej koło siebie 3 galaretkowe słupki. Zalewamy całość pozostałą ilością śmietanki. Ta czynność jest chyba najtrudniejsza, gdyż śmietanka szybko tężeje, więc trzeba wykonywać ją szybko. Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę. Gotowe ciasto dekorujemy dowolnie. Podajemy.
misia5
macro542
Beatris
reanja
jaga85
marietta
Ela Dz
halina