Sposób przygotowania:
Walentynkowe serce z truskawkami
Wykonanie biszkoptu: Oddzielamy białka od żółtek. Następnie mikserem zaczynamy ubijać białka aż będą sztywne. Następnie powoli dodajemy cukier nadal miksując. W kolejnym etapie ubijania białek dodajemy kolejno żółtka i dokładnie miksujemy. W między czasie na talerzu przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodajemy proszek do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę powoli dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Następnie na foremkę w kształcie serca wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 160-170 stopni na około 30-40 minut. Aż wbijana wykałaczka będzie sucha.Po upieczeniu i ostygnięciu wyciągamy z foremki. Wykonanie masy budyniowej: W rondelku mieszamy ze sobą: mleko, cukier, opakowanie budyniu waniliowego, 2 żółtka. Po wymieszaniu zaczynamy gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć. Musimy uważać aby masa się nie przypaliła i nie powstała tak zwana klucha :). Po zgęstnieniu masy wyłączamy gaz dodajemy drobno pokrojone kawałki masła i mieszamy pałką do chwili połączenia się z kremem. Wykonanie galaretki: Musimy zagotować 2 szklanki wody. Do miseczki wlewamy przegotowaną wodę i opakowanie galaretki. Widelcem dokładnie mieszamy aż wsypana galaretka w całości się rozpuści. Galaretkę wynosimy na balkon aby szybciej nam ostygnęła i w przypadku tego ciasta stężała. Wykonanie placka: Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Część truskawek kroimy w plasterki i wykładamy na jeden z placków. Następnie wylewamy na nie masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Na górną część wykładamy truskawki pokrojone w połówki i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowy poprzekładany biszkopt wkładamy na noc do lodówki w celu schłodzenia. Serduszko budyniowe idealnie pasuje do kawci na podwieczorek. Smacznego!!!