Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Walentynkowe muffinki z malinami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pięknie się prezentują i pysznie smakują. Muffinki na kefirze z dodatkiem aromatycznych malin i białej czekolady.

Walentynkowe muffinki z malinami i białą czekoladą

Składniki:

Walentynkowe muffinki z malinami i białą czekoladą

na ciasto:

  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • ok. 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. kefiru (temperatura pokojowa)
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szkl. malin

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • maliny ,czekoladowe serduszka i listki mięty do dekoracji
  • papierowe papilotki do muffinek

Sposób przygotowania:

Walentynkowe muffinki z malinami i białą czekoladą

Przygotowanie ciasta:

Walentynkowe muffinki z malinami i białą czekoladą
Do przygotowanego ciasta dodajemy maliny i mieszamy

W osobnym naczyniu wymieszać kefir, jajka i olej. Do drugiego naczynia dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukry. Dodajemy również posiekaną drobno białą czekoladą. Mieszamy dokładnie razem.
Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać maliny. Wymieszać dokładnie razem.

Przygotowanie muffinek:

Walentynkowe muffinki z malinami i białą czekoladą
Przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Przygotowane ciasto przekładamy za pomocą łyżki do papierowych papilotek ułożonych w specjalnej formie do muffinek do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy około 25 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone muffinki rozpuszczoną czekoladą i ozdabiamy czekoladowymi serduszkami, malinami oraz listkami mięty.