AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Walentynkowe spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Walentynkowe spaghetti z serowymi i szynkowymi serduszkami- proste i smaczne danie.

Walentynkowe spaghetti Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Walentynkowe spaghetti

 

  • ok. 300-400 g makaronu spaghetti
  • 15-20 dag żółtego sera
  • 15-20 dag szynki
  • papryka słodka w proszku.

 

  • SOS POMIDOROWY:
  • 230 g koncentratu pomidorowego
  • ok. 2 szkl. wody
  • maggi w płynie
  • czosnek granulowany
  • bazylia
  • oregano
  • cukier
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Walentynkowe spaghetti
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy serowe i szynkowe serduszka. Z plasterków szynki i żółtego sera wycinamy serduszka foremką w kształcie serca ( taką do ciasteczek ! ). Z podanych składników robimy sos pomidorowy- gotujemy wodę z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dodajemy do smaku przyprawy. Można dodać przesmażoną cebulkę ( ja nie dodawałam, żeby było szybciej ). Wrzucamy pokrojone na kosteczkę resztki wędliny i sera, które pozostały po wykrojeniu serduszek, można dorzucić jeszcze więcej. Jeżeli sos nie jest zbyt gęsty, możemy go zagęścić. Ja użyłam koncentratu Łowicz i był on na tyle gęsty, że nie musiałam już sosu zagęszczać. Ugotowany makaron spaghetti zalewamy zimną wodą, odcedzamy, wykładamy na talerze; polewamy sosem pomidorowym. Wierzch ozdabiamy serowymi i szynkowymi serduszkami, posypujemy słodką papryką. SMACZNEGO :)
Walentynkowe spaghetti
Z plasterków szynki i żółtego sera wycinamy foremką serduszka.