Sposób przygotowania:
Walentynkowy makaron z brokułowym pesto.
Gotujemy makaron al dente.Obieramy brokuła i kroimy w drobne części. Obieramy cebulę i czosnek - kroimy je drobno. Na łyżce oleju szklimy cebulę, dodajemy brokuła i czosnek, posypujemy szczyptą soli - dusimy ok 10 min. Na suchej patelni prażymy ziarenka pinii. Do pojemnika blendera wkładamy zawartość patelni (odkładamy cząstki brokuła do dekoracji), dodajemy oliwę, 1/4 startego oscypka, pietruszkę i większą część orzeszków pinii. Miksujemy wszystko na gładką masę, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Łączymy pesto z makaronem na patelni podgrzewając wszystko. Z kawałka papryki wycinamy serduszka. Podajemy makaron udekorowany serduszkami z papryki i kawałkami brokuła, posypany startym oscypkiem i orzeszkami pinii.
Tit