WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1457]

Walentynkowy torcik cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Walentynkowy torcik/deser o smaku cappuccino, zrobiony w kształcie serca. Porcja w sam raz dla dwojga.

Walentynkowy torcik cappuccino Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Walentynkowy torcik cappuccino

 

  • kilka ciastek francuskich z cukrem (użyłam takich poduszeczek posypanych cukrem pudrem)
  • 200 g śmietany 12%
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cappuccino waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • gorzkie kakao do oprószenia
  • cukrowe małe serduszka

Sposób przygotowania:

Walentynkowy torcik cappuccino

ETAP 1:

Na dnie małej foremki w kształcie serca ułożyć ciastka francuskie.

Zimną śmietanę wyłożyć do miski. Dosypać cukier waniliowy i zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Cappuccino wymieszać w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić i dolać do śmietany. Wymieszać do połączenia.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i wystudzić. Wymieszać z masą cappuccino. Masę wyłożyć na ciastka i wyrównać powierzchnię.

Deser schłodzić w lodówce.

Następnie wyjąć z foremki i ozdobić wierzch gorzkim kakao i posypkami cukrowymi.

Walentynkowy torcik cappuccino
Schłodzony torcik cappuccino wyjęty z foremki
Walentynkowy torcik cappuccino
Masa cappuccino wyłożóna na ciastka fram
Walentynkowy torcik cappuccino
Ciastka francuskie ułożone na dnie foremki
Walentynkowy torcik cappuccino
Masa cappuccino wymieszana z wystudzoną żelatyną
Walentynkowy torcik cappuccino
Kwaśna śmietana i cukier umieszczone w misce