Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 182]

Migdałowa napoleonka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Migdałowa napoleonka podobnie jak jej tradycyjna siostra powstał na bazie ciasta francuskiego i kremu budyniowego. Nie jest to jednak zwykły krem budyniowy. Do kremu dodałam likier amaretto i cukier migdałowy.

Migdałowa napoleonka

Składniki:

Migdałowa napoleonka

na ciasto

  • 600 ml mleka
  • 420 g gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 60 g proszku budyniowego
  • 50 ml likieru amaretto
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g cukru migdałowego
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Migdałowa napoleonka
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Dzielimy na dwie połowy i pieczemy każdą z nich przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy. 450 ml mleka zagotować wraz z cukrem, masłem, cukrem migdałowym i likierem amaretto. W pozostałych 150 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, obie mąki i żółtka. 

Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy z gotującym się budyniem do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Wystudzonym budyniem przekładamy upieczone płaty ciasta. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. 

Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.