lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Walentynkowy tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort Walentynkowy udał się, mimo małych wpadek wyszedł doskonały. Szukałam sposobu aby biszkopt był czerwony bez barwników nie udało się . Tort będzie różowy dzięki temu że dodałam kisiel wiśniowy kolor pasuje do dzisiejszego dnia.

Walentynkowy tort Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowy tort

 

  • Biszkopt:

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2x kisiel dałam wiśniowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa1 :

 

  • śmietana30% 400 ml

 

  • cukier puder 2 łyżki

 

 

 

  • Masa2:

 

  • twaróg z kostki 200 gram

 

  • galaretka rubinowa 1 szt

 

  • woda wrzątek 200 ml

 

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy tort
1. Ubijam miałka z żółtkami na puch. 2. Dodaje przesianą mąkę zproszkiem do pieczenia i kisiel. 3. Delikatnie mieszam składniki aż ciasto się zabarwi całe . 4. Przekładam do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypana mąką 26 cm. 5. Piekę 30 minut w 170 stopniach. Masa 1: Ubijam śmietanę z cukrem pudrem i dodaje smietan fix. Masa 2: Galaretkę rozpuszczam we wrzątku w 200 ml wody i studzę , aż będzie zimna. Twaróg miksuje, dodaje galaretkę płynną i miksuje razem. Kiedy galaretka z serem zaczyna tężec znaczy że już jest gotowa. Wykonanie: 1.Biszkopt kroimy na 2-3 krążki zależy jak nam wyrośnie. 2.Skrapiamy pokrojony biszkopt sokiem z pomarańcza , każdy krążek. 3.Pierwszy krążek skropiony sokiem z połowy pomarańcza , nakładam na niego bitą śmietanę 400 ml . 4.Truskawki kroję w plastry i układam na śmietanie. 5.Przykrywam drugim krążkiem i kładę masę z twarogu i galaretki pokrywam boki i górę tortu . 6.Dekoruje truskawkami .
Walentynkowy tort
Ubijam miałka z żółtkami na puch, podwoi się
Walentynkowy tort
Dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel. Delikatnie mieszam składniki aż ciasto się zabarwi całe .
Walentynkowy tort
Przekładam do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypana mąką 26 cm. Piekę 30 minut w 170 stopniach.
Walentynkowy tort
Teraz ostudzony biszkopt kroję nasaczam sokiem z pomarańcza , robie obydwie masy i dekoruje tort