MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Torcik kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik w kolorze miłości! w sam raz na zbliżające się Walentynki :) z kakaowym biszkoptem, kremową masą kokosową i czerwonym kokosem!

Torcik kokosowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik kokosowy

 

  • biszkopt:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • masa kokosowa:
  • 70g kokosu (użyłam kokosu maczanego w spirytusie)
  • 500ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki pudru

 

  • dodatkowo:
  • 50g kokosu
  • 100g pokruszonych bez
  • czerwony barwnik
  • odrobiną ciepłej wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowy
Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy resztę składników biszkoptu. Cały czas miksujemy. Masę wylewamy do tortownicy (20 cm), pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 minut. Śmietanę ubijamy na puszystą, dodajemy cukier - miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy kokos i mieszamy. Jeśli masa będzie rzadka, można dodać żelatynę. W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy barwnik i dodajemy kokos. Zabarwiony kokos dokładnie przecedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Bezy kruszymy - wkładamy do woreczka, i tłuczemy wałkiem. Zostawiamy 2-3 sztuki do dekoracji. Pokruszone bezy mieszamy z kokosem. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. W tortownicy układamy warstwy następująco: biszkopt, masa, biszkopt masa. Odkładamy trochę masy do posmarowania boków tortu. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Tort wyciągamy z tortownicy. Nakładamy masę na boki i dokładnie rozsmarowujemy. Posypką z kokosu i bez posypujemy tort - górę i boki. Ozdabiamy truskawkami i bezą.
Torcik kokosowy
Zapraszam na pyszny torcik kokosowy z delikatną alkoholową nutką