kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Waniliowa dynia na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W ten sposób przetworzoną dynię dodaję do kutii lub klusek z makiem.

Waniliowa dynia na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowa dynia na słodko

 

  • 1,5 kg dyni
  • 300 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 6 goździków
  • 1,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego lub 30 kropel cytryny
  • 800 ml wody

Sposób przygotowania:

Waniliowa dynia na słodko
Wydrąż dynię z pestek i obierz ze skórki. Pokrój w dosyć drobną kostkę. W garnku zagotuj wodę z pozostałymi składnikami. Jak zagotujesz, odstaw i ostudź aż będzie zimne. Dyńkę przełóż do głębokiej miski i zalej zalewą. Włóż do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie zalewę przelej do wysokiego garnka i doprowadź do wrzenia. Teraz wsyp dynię i gotuj na wolnym ogniu 15 min. Po tym czasie przekładaj do słoików, zakręć i pasteryzuj 20-30 min. Gotowe
Waniliowa dynia na słodko
Etap 1 - dynię wydrąż, obierz ze skórki i pokrój
Waniliowa dynia na słodko
Etap 2 - w garnku zagotuj wodę, cukry, goździki
Waniliowa dynia na słodko
Etap 3 - po przestygnięciu zalej pokrojoną dynię
Waniliowa dynia na słodko
Etap 4 - po 12h przelej syrop do gara i zagotuj

Tagi:

dynia