Sposób przygotowania:
Waniliowe kluseczki serowe
Ser utrzeć z żółtkiem i cukrami waniliowymi .Dodać mąkę , pianę z białek, szczyptę soli i aromat waniliowy do smaku .Dobrze wyrobić ciasto.
W garnku zagotować osoloną wodę .Maczać we wrzątku łyżeczkę i nabierać nią ciasto. Kłaść duże kluseczki na wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .
Podawać polane roztopionym masłem z zarumieniona na nim bułka tartą i posypane cukrem .
W garnku zagotować osoloną wodę .Maczać we wrzątku łyżeczkę i nabierać nią ciasto. Kłaść duże kluseczki na wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .
Podawać polane roztopionym masłem z zarumieniona na nim bułka tartą i posypane cukrem .