Sposób przygotowania:
Waniliowe naleśniki
Mleko doprowadzamy do temperatury pokojowej dzięki temu naleśniki lepiej będą się smażyć. Przesiewamy mąkę do mleka i mieszamy mikserem bądź rózgą tak aby nie było grudek. Dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i całość mieszamy. Jeżeli konsystencja jest bardzo lejna dodajemy więcej mąki. Dodajemy brązowy cukier oraz odrobinę nasion z laski wanilii. Następnie wbijamyjajka. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ok 1-2 łyżek oleju dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać do patelni. Na patelni rozgrzewamy olej (na teflonowej oczywiście można smażyć bez ale wtedy naleśniki mogą stać się suche) wlewamy chochlę masy i rozprowadzamy po patelni. Gdy wierzch się zetnie przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 40 sekund.