Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Waniliowe serduszka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka waniliowe o orzechami są bardzo kruche i smaczne. Smak wanilii i orzechów to wspaniała kompozycja.

Waniliowe serduszka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe serduszka z orzechami

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru perlistego

Sposób przygotowania:

Waniliowe serduszka z orzechami
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy ( odłożyć 1 łyżeczkę ) zimne masło starte na tarce o dużych oczkach, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm. i foremką wykrawać ciasteczka. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem, wymieszanym z cukrem wanilinowym. Posypać posiekanymi orzechami i cukrem perlistym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.
Waniliowe serduszka z orzechami
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto
Waniliowe serduszka z orzechami
Rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka
Waniliowe serduszka z orzechami
Ułożyć na przygotowanej blaszce i posmarować białkiem
Waniliowe serduszka z orzechami
Posypać posiekanymi orzechami i cukrem perlistym