Sposób przygotowania:
Serduszka z czekoladowym sosem
W ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką i resztą cukru. Dodać wyrośnięte drożdże, roztopione, ale lekko ostudzone masło i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto- jeżeli jest za suche można dodać trochę ciepłego mleka. Zostawić je na godzinę, aby podrosło. Przełożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać foremką serduszka. Rozłożyć na blacie i zaczekać, aż wyrosną (ok. 30-50 min). W tym czasie przygotować sos. Zagotować mleko i śmietankę, zdjąć z ognia i wrzucić rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity sos. W garnku rozgrzać olej do 150°C (jeżeli będzie za gorący, serduszka będą się przypalać, pozostając surowe w środku). Smażyć serduszka z obu stron na złoty kolor, ciepłe posypać cukrem i podawać z sosem z czekolady.
edytaha