Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Waniliowy groszek ptysiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Groszek ptysiowy waniliowy to wspaniały dodatek do zupy owocowej.

Waniliowy groszek ptysiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowy groszek ptysiowy

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy groszek ptysiowy
Wodę z masłem i cukrem waniliowym zagotować, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotować do momentu, gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, wystudzić. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kuleczki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 190 stopni około 10 minut. Podawać z zupą owocową lub z deserem.
Waniliowy groszek ptysiowy
Wodę z masłem i cukrem waniliowym zagotować
Waniliowy groszek ptysiowy
Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
Waniliowy groszek ptysiowy
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe stożki
Waniliowy groszek ptysiowy
Piec w temp 190-200 stopni około 10 minut