Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka śledziowa z sosem
Śledzie lekko wymoczyć tak około 10 minut, po czym pokroić w mniejsze kawałki. Marchewki i ziemniaki ugotować a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule po obraniu pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą , obrać i pokroić również w kostkę (trochę większą), ogórki konserwowe również pokroić w kostkę.
Tak przygotowane składniki układamy warstwami w szklanej salaterce.
Warstwy;
śledzie, cebula czerwona, marchew, ziemniaki, jajko, ogórki, na ogórki rozsmarować sos i układać tak samo drugą warstwę.
Na talerzyk nałożyć sałatkę i polać sosem.
Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym gęstym ,doprawić przyprawą uniwersalną (u mnie kucharek).
Rada:
U mnie jest tylko jedna warstwa ponieważ jesteśmy tylko we dwóch i to wystarcza.
Sos można dodać do sałatki na koniec i całość wymieszać.
Dodatkowo na wierzch sałatki można zetrzeć żółty ser lecz nie koniecznie (u mnie nie ma).
Składniki sosu możemy powiększyć w zależności ile chcemy otrzymać sosu.
Tak przygotowane składniki układamy warstwami w szklanej salaterce.
Warstwy;
śledzie, cebula czerwona, marchew, ziemniaki, jajko, ogórki, na ogórki rozsmarować sos i układać tak samo drugą warstwę.
Na talerzyk nałożyć sałatkę i polać sosem.
Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym gęstym ,doprawić przyprawą uniwersalną (u mnie kucharek).
Rada:
U mnie jest tylko jedna warstwa ponieważ jesteśmy tylko we dwóch i to wystarcza.
Sos można dodać do sałatki na koniec i całość wymieszać.
Dodatkowo na wierzch sałatki można zetrzeć żółty ser lecz nie koniecznie (u mnie nie ma).
Składniki sosu możemy powiększyć w zależności ile chcemy otrzymać sosu.