Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Warstwowa sałatka z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka z tuńczyka jest smaczna i efektownie wygląda

Warstwowa sałatka z tuńczyka

Składniki:

Warstwowa sałatka z tuńczyka

 

  • 6 papryk kolorowych,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 10 szt oliwek czarnych,
  • 1 sałata,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z tuńczyka
Umytą paprykę zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 250 stopni. Wyjąć lekko ostudzić, wyjąć z folii, usunąć skórkę i gniazda nasienne. Paprykę pokroić wzdłuż na 6-8 części. Ułożyć w salaterce, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć pieprzem, skropić oliwą. Następnie wyłożyć rozdrobnionego widelcem tuńczyka i pokrojone na połówki oliwki. Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na tuńczyku. Wszystko skropić octem winnym i posypać szczypiorkiem.