Sposób przygotowania:
Warstwowe ciasto korzenne wg Megg
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku i miód. Następnie dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika i zmielone drobno orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 8 min. Drugą połowę ciasta upiec w ten sam sposób. Gdy ciasta wystygną to każdy blat ciasta pokroić na 3 paski. Masa: Połowę mleka zagotować wraz z cukrem. W drugiej połowie mleka rozmieszać budynie i wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając aż do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia. Orzechy drobno zmielić. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy oraz wódkę i całość utrzeć. Przygotowane pasy ciasta przełożyć przygotowaną masą, boki ciasta również posmarować masą, a wierzch ciasta polać polewą i dowolnie udekorować. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.