Sposób przygotowania:
Kotlety z kalarepki z warzywamiEtap 1
Kalarepki obieramy i kroimy w plastry około 1 cm. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękła. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
Między czasie przygotowujemy groszkowo- paprykowy sos.
Etap 2
Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w półplasterki. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Obsmażamy ją, po czym dodajemy groszek. Całość obsmażamy, po czym podlewamy delikatnie bulionem. Warzywa doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy do nich pokrojoną natkę pietruszki.
Etap 3
Przestudzoną kalarepkę panierujemy, maczając jej plastry kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
ETAP 4
Opanierowaną kalarepkę smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.
Etap 5
Gotową odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety z kalarepki przekładamy sosem paprykowo- groszkowym. Podajemy na ciepło.