kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Warzywny kotlet mielony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Warzywny mielony na początek wiosny :)

Warzywny kotlet mielony

Składniki:

Warzywny kotlet mielony

 

  • 0,5 kg mielonego
  • 1 liść kapusty pekińskiej
  • 0,5 marchewki
  • 1 jajo
  • 3/4 szkl. kaszki mannej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • oej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania

Sposób przygotowania:

Warzywny kotlet mielony
Mięso mielone wymij z lodówki i doprowadz do pokojowej temperatury. Dodaj jajo - temperatura pokojowa, kapustę pekińską pokrojoną na bardzo drobno, pieprz, sól i wymieszaj. Marchewkę pokrój w igiełki ( najpierw na paski ok 0,5 cm, potem wzdłuż taka jakby frytka i na 0,5 cm igiełki), wrzuć na gotującą się wodę i doprowadź do miękkośći - ok 10 min gotowania. Cebulę pokrój w drobną kostkę i spaż. Odcedz na sitku z marchewką i przelej zimną wodą - dobrze odsącz np. ręcznikiem papierowym - wersja szybka lub pozostaw do odcieknięcia - jak masz dużo czasu. Po odsączeniu dodaj do mielonego, mieszaj dodając do mięsa kaszkę manną. Rozgrzej na patelni tłuscz, nabieraj zwilżoną ręką w zimnej wodzie mielone uformuj kulkę a następie ą rozpłaszcz i obtocz w bułe tartej. Smaż na złoto-brązowy kolor. Gotowe Smacznego

Tagi:

tarta