jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Pulpety z mięsa i fasoli jaś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpeciki z mięsem i grochem jaśkiem, zmielone wszystkie składniki i ugotowane na parze. Wychodzą pyszne pulpeciki, polecam wypróbować.

Pulpety z mięsa i fasoli jaś

Składniki:

Pulpety z mięsa i fasoli jaś

 

  • mięso gotowane z rosołu 250 -300 g
  • fasola jasiek 200 g
  • bułka tarta 3 łyżki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 szt.
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpety z mięsa i fasoli jaś
Fasolę jasiek zamoczyć dzień wcześniej i ugotować w tej samej wodzie. Odlać wodę i ostudzić, zmiksować lub zmielić maszynką do mięsa.

Mięso z gotowania rosołu obrać od kości i rozdrobnić rozdrabniaczem lub zmielić w malakserze.

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym.

Wymieszać wszystko, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą i formować pulpeciki okrągłe. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować około 15 minut.

Podawać do obiadu do drugiego dania z dowolną sałatką i ziemniakami przygotowanymi również na parze.

Tagi:

danie mięso