kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wątróbka w sosie własno-śmietanowym

Wątróbka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka

 

  • 1 kg wątroby
  • mąka
  • 4 duże cebule
  • 0,5 l.śmietany
  • 0,5 łyżki stołowej pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wątróbka
Wątróbkę umyj, osusz, pokrój na kawałki [ powycinaj ewentualne żyłki i błonki ]. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i ją zeszklij. Przełóż do garnka [ wysokiego ] i wlej 0,5 szklanki wody, zapal mały gaz. Tym czasem na patelni rozgrzej tłuszcz. Obtaczaj kawałki wątroby w mące i układaj na patelni. Smaż do momentu aż wątroba zrobi się miękka. Przełóż ją do cebulki. Jak wysmażysz całą wątrobę i włożysz do garnka, wlej pozostałą wodę, śmietanę i przyprawy. Podgotuj jeszcze ok 5 min aż się razem wszystko dobrze przegryzie. UWAGA! Nie sól wątroby w trakcie smażenia ani przed bo zrobi się kamienna, chyba że masz zamiar nią rzucać ;)
Wątróbka
Etap 1 - pokrój cebulę na większe pióra, ja sobie pomagam maszynką
Wątróbka
Etap 2 - wątrobe umyj, pokrój, obtocz w mące i wrzuć na gorący tłuszcz
Wątróbka
Etap 3 - przełóż wątrobe do garnka z cebulą, wymieszaj