halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Wątróbka 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna wątróbka , witamina B , warto czasem przyrządzić.

Wątróbka 3

Składniki:

Wątróbka 3

 

  • 50 dag wątróbka wieprzowa
  • 2 cebule
  • 150 ml czerwone wytrawne wino
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 7 łyżek oliwa
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 -2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka

Sposób przygotowania:

Wątróbka 3
Wątróbkę obrać z żyłek błonek , umyć , osuszyć. Pokroić na plastry , zalać mlekiem , odstawić na co najmniej godzinę.Cebulę , obrać pokroić w plasterki . Rozgrzać 4 łyżki oliwy , usmażyć cebulę. Wyłożyć cebulę na talerz . Osuszyć porcje wątróbki i obsmażyć na oliwie po cebuli z obu stron . Następnie wlać wywar warzywny oraz wino.Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.Zrobić zasmażkę z mąki i 3 łyżek oliwy , rozprowadzić w sosie . Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Wątróbkę oprószyć sola i pieprzem.Koperek posiekać , posypać porcje wątróbki , po 2 kawałki na osobę.