Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa duszona w białym winie
Cebulę obrać, pokroić w półplastry, lekko oprószyć solą i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni, powierzchnie patelni przetrzeć z resztek papierowym ręcznikiem aby przygotować ją na wątróbkę.
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić i rozdzielić na pojedyncze kawałki. Nakłuć widelcem, żeby nie pryskała w trakcie smażenia. Obtoczyć w mące, jej nadmiar strzepnąć i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w plasterki grubości 7-10 mm.
Do obsmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, całość podlać winem i obficie posypać estragonem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie delikatnie przemieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu, solić na talerzu.
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić i rozdzielić na pojedyncze kawałki. Nakłuć widelcem, żeby nie pryskała w trakcie smażenia. Obtoczyć w mące, jej nadmiar strzepnąć i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w plasterki grubości 7-10 mm.
Do obsmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, całość podlać winem i obficie posypać estragonem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie delikatnie przemieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu, solić na talerzu.