gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Wątróbka drobiowa podsmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wątróbka drobiowa podsmażana w sosie śmietanowym.

Wątróbka drobiowa podsmażana

Składniki:

Wątróbka drobiowa podsmażana

 

  • 500 gram wątróbki z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 100 gram margaryny
  • 1/2 kubka śmietanki 12%
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa podsmażana
Wątróbkę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy do głębszej patelni na rozgrzany tłuszcz. Wątróbkę posypujemy przyprawami: pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (można podlać trochę wodą). Gdy wątróbka jest miękka dodajemy śmietanę wymieszaną z dwoma łyżkami mąki. Doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną wątróbkę podaję z ziemniakami i gotowaną fasolką.