SUPERPRZEPIS

Wątróbka drobiowa w tajskim stylu

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Wątróbka drobiowa w tajskim stylu Więcej zdjęć (4)

Błyskawiczna w przygotowaniu wątróbka drobiowa stylu tajskim poleca się na szybki, pyszny i aromatyczny obiad.

Składniki:

Wątróbka drobiowa w tajskim stylu

 

  • 500 gram wątróbki drobiowej
  • ¼ szklanki mąki ryżowej
  • 1 młody por
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukry brązowego
  • Sok z ½ limonki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • Garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w tajskim stylu
Wątróbki myjemy, oczyszczamy i bardzo dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Wątróbki oprószamy mąką ryżową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 1 minutę pokrojony w plasterki por, posiekany drobno czosnek, papryczkę chilli i posiekaną trawę cytrynową.

Do przesmażonych przypraw dodajemy wątróbkę i smażymy ją na dość sporym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Na patelnię wlewamy sos sojowy, rybny i sok z cytryny, dodajemy cukier i wszystko razem smażymy jeszcze 1 -42minuty.

Na patelnie wrzucamy posiekany szczypior i kolendrę mieszamy i tak przygotowaną wątróbkę serwujemy od razu z chlebem lub ryżem jaśminowym.

Uwaga – tak przygotowana wątróbka jest jeszcze różowa w środku, jeśli więc lubicie bardziej wysmażoną smażcie ją po 3 minuty dłużej , smacznego : ) 
Wątróbka drobiowa w tajskim stylu
CXzosnek, kolendra i szczypiorek potrzebne do wątróbki
Wątróbka drobiowa w tajskim stylu
Umyta, oczyszczona i osuszona wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa w tajskim stylu
Wątróbka drobiowa wraz z dodatkami w takcie smażenia