Sposób przygotowania:
Botwinka a'la barszcz ukraiński
Udka umyć, przeciąć na połowę, włożyć do garnka, dodać lubczyk (dużą gałązkę), dosypać trochę jarzynki, wszystko zalać zimną wodą i ugotować wywar. Odcedzić, ostudzić i obrać mięso.
Oskrobane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę młodą poszatkować. Posiekać niezbyt drobno natkę i koperek. Drobnoo pokroić opłukaną botwinkę. Marchew i buraczki pokroić w plasterki.
Warzywa włożyć do wywaru i ugotować do miękkości. Już pod koniec gotowania dodać posiekany albo wyciśnięty czosnek, zieleninkę, sporo pieprzu oraz obrane z udek mięso.
Po kilku minutach dodać pokrojone dowolnie buraczki marynowane - doprawić zalewą z buraczków.
Do gotowej zupy dodać groszek i fasolkę z puszki - można odcedzić zupełnie lub dolać po trochę zalewy. Na koniec doprawić pieprzem i płynną przyprawą do zup, a na talerzu dodać kwaśnej gęstej śmietany do smaku.
Oskrobane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę młodą poszatkować. Posiekać niezbyt drobno natkę i koperek. Drobnoo pokroić opłukaną botwinkę. Marchew i buraczki pokroić w plasterki.
Warzywa włożyć do wywaru i ugotować do miękkości. Już pod koniec gotowania dodać posiekany albo wyciśnięty czosnek, zieleninkę, sporo pieprzu oraz obrane z udek mięso.
Po kilku minutach dodać pokrojone dowolnie buraczki marynowane - doprawić zalewą z buraczków.
Do gotowej zupy dodać groszek i fasolkę z puszki - można odcedzić zupełnie lub dolać po trochę zalewy. Na koniec doprawić pieprzem i płynną przyprawą do zup, a na talerzu dodać kwaśnej gęstej śmietany do smaku.