Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Botwinka a'la barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś proponuję wzbogaconą wersję zupy z botwinki, która znana mi jest od dzieciństwa, ponieważ moja Mama zawsze uwielbiała barsz ukraiński i w sezonie letnim robiłą go w wielu wersjach. Mnie również weszło to w nawyk i robię tak u siebie w domu.

Botwinka a'la barszcz ukraiński

Składniki:

Botwinka a'la barszcz ukraiński

 

  • botwinka z buraczkami 2 pęczki
  • marchew 2 duże
  • kapusta młoda 1/4 średniej
  • groszek 1 puszka
  • biała drobna fasola 1 puszka
  • buraczki marynowane do smaku
  • lubczyk świeży 1 gałązka
  • ziemniaki młode 1/2 kg
  • natka pietruszki
  • koper świeży
  • śmietana gęsta 30%
  • jarzynka do zup
  • udka kurczaka 2-3 duże
  • czosnek 2-3 ząbki

Sposób przygotowania:

Botwinka a'la barszcz ukraiński
Udka umyć, przeciąć na połowę, włożyć do garnka, dodać lubczyk (dużą gałązkę), dosypać trochę jarzynki, wszystko zalać zimną wodą i ugotować wywar. Odcedzić, ostudzić i obrać mięso.

Oskrobane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę młodą poszatkować. Posiekać niezbyt drobno natkę i koperek. Drobnoo pokroić opłukaną botwinkę. Marchew i buraczki pokroić w plasterki.

Warzywa włożyć do wywaru i ugotować do miękkości. Już pod koniec gotowania dodać posiekany albo wyciśnięty czosnek, zieleninkę, sporo pieprzu oraz obrane z udek mięso.

Po kilku minutach dodać pokrojone dowolnie buraczki marynowane - doprawić zalewą z buraczków.

Do gotowej zupy dodać groszek i fasolkę z puszki - można odcedzić zupełnie lub dolać po trochę zalewy. Na koniec doprawić pieprzem i płynną przyprawą do zup, a na talerzu dodać kwaśnej gęstej śmietany do smaku.