Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wątróbka drobiowa z jabłkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zwykła drobiowa wątróbka nabiera nie codziennego smaku owocowo- pieprznego .

Wątróbka drobiowa z jabłkami i galaretką

Składniki:

Wątróbka drobiowa z jabłkami i galaretką

 

  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju ( używam z pestek winogron)
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka galaretki wiśniowej ( wytrawnej- mało słodkiej )
  • 2 łyżki natki pietruszki pokrojonej
  • maggi w płynie do smaku
  • 1/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z jabłkami i galaretką
Wątróbkę posolić i popieprzyć i usmażyć na rumiano na maśle z 2 łyżkami oleju .Dołożyć galaretkę wiśniową i podlać wodą .Skropić maggi w płynie , podlać wodą i dusić aż płyn odparuje . Na drugą patelnię wrzucić pokrojone w pół plastry jabłka ( obrane z usuniętymi gniazdami nasiennymi ) , posypać pieprzem i dusić aż lekko zmiękną.
Dobrze komponują się z ryżem gotowanym na bulionie z kurkumą .
Do sosu można dodać słodkiej śmietanki zmieszanej z odrobiną mąki i zagotować - ale moim zdaniem jest to zbędne .
Posypać natką pietruszki .