Sposób przygotowania:
Duszona wątróbka z rabarbarem
Wątróbkę oczyścić, zalać 3 łyżkami mleka. Cebulę pokroić w piórka, jabłko w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Rabarbar pokroić w kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko posolić i podsmażyć, aż cebula będzie miękka. Dodać wątróbkę razem z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć. Gdy mąka zacznie się przyczepiać do patelni dolać szklankę mleka. Dusić wszystko do miękkości.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdoby talerza.
Wątróbkę doprawić solą, pieprzem i świeżym posiekanym majerankiem lub suszonym.
Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko posolić i podsmażyć, aż cebula będzie miękka. Dodać wątróbkę razem z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć. Gdy mąka zacznie się przyczepiać do patelni dolać szklankę mleka. Dusić wszystko do miękkości.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdoby talerza.
Wątróbkę doprawić solą, pieprzem i świeżym posiekanym majerankiem lub suszonym.