domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Duszona wątróbka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis, który jest inny niż wszystkie, duszona delikatna wątróbka drobiowa z dodatkiem rabarbaru to idealna kompozycja. Rabarbar nadaje wyrazistości i kwaskowatości temu daniu. Pycha!

Duszona wątróbka z rabarbarem

Składniki:

Duszona wątróbka z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Duszona wątróbka z rabarbarem
Wątróbkę oczyścić, zalać 3 łyżkami mleka. Cebulę pokroić w piórka, jabłko w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Rabarbar pokroić w kawałki.

Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko posolić i podsmażyć, aż cebula będzie miękka. Dodać wątróbkę razem z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć. Gdy mąka zacznie się przyczepiać do patelni dolać szklankę mleka. Dusić wszystko do miękkości.

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdoby talerza.

Wątróbkę doprawić solą, pieprzem i świeżym posiekanym majerankiem lub suszonym.