lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wątróbka drobiowa z kaszą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wiem , że nie każdy lubi wątróbkę a skąd to wiem? Wystarczy spojrzeć na moją córkę ( ble , fuj ) na porządku dziennym . Jednak pomimo to lubię zrobić sobie taki rarytas który tylko ja lubię .

Wątróbka drobiowa z kaszą

Składniki:

Wątróbka drobiowa z kaszą

 

  • wątróbka drobiowa 500 gram

 

  • sól prowansalska do smaku

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • kapusta biała 300 gram

 

  • marchewka 1- 2 szt ( dałam 1 szt)

 

  • koperek pół pęczka ( dałam szczyptę aby aby )

 

  • pietruszka listki

 

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z kaszą
Myjemy wątróbkę i czyścimy z błonek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na oliwie z oliwek z obu stron aż zmięknie . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Surówka: kapustę białą szatkujemy drobno. Marchew obieramy i trzemy na tarce na wiórka. koperek i natkę drobno kroimy i dodajemy do kapusty i marchewki . Do szklanki wlewamy oliwę , dodajemy łyżkę soku z cytryny wsypujemy sól i cukier , mieszamy do rozpuszczenia . Polewamy dresingiem kapustę marchew natkę i koperek , mieszamy. Zostawiamy na 20 minut aby kapusta zmiękła trochę . Podajemy z kaszą i wątróbką